Over Reinier

NaamReinier Saxton
Geboortedatum10 februari 1988 te Amstelveen
WoonplaatsHaarlem
Lengte1.80 m
Gewicht76 kilo
Sport idolenSampras, Federer, Nadal en Tiger Woods
Professionele overwinningen5
TourChallenge Tour

Jeugd

Reinier werd op 10 februari 1988 geboren in Amstelveen als de zoon van Jonas Saxton en Francine Saxton-Strumphler. De familie Saxton staat bekend als sportieve familie waarbij golf en hockey vaak centraal staan. Reinier heeft een oudere zus Christine, die bij de NGF werkt, en een jongere zus Sam, die haar studie combineert met zingen en hockeyen.

Jonas Saxton is teaching professional. In 1996 werd hij op Golfclub Houtrak aangesteld als een van de professionals op deze nieuwe club. Het is dan ook niet gek dat ook Reinier op deze club zijn eerste golflessen krijgt. Jonas werd later mede eigenaar van “Made in Scotland, een bedrijf gespecialiseerd in bedrijfsgolfdagen dat tegenwoordig ook haar eigen golfbaan exploiteert, The Dutch in Spijk.

Amateur

Op elf jarige leeftijd werd Reinier gevraagd voor de Nationale C-selectie van de Nederlandse Golf Federatie (NGF). Reinier ontwikkelde zich snel en wist zich twee jaar laten in Jong-Oranje te spelen.

In 2003 wist Reinier als 15 jarige mannetje het NK Matchplay voor heren te winnen op de Sallandsche Golfclub. Deze overwinning leverde Reinier een wildcard op voor het KLM Open. Destijds was hij de jongste deelnemer ooit aan dit kampioenschap. Dit was een geweldige ervaring voor Reinier wat natuurlijk naar meer smaakte. Dit kampioenschap wist Reinier nogmaals te winnen in 2006, 2007 en 2008. Een van de hoogte punten van de amateur carrière van Reinier Saxton is de overwinning met het Nederlandse Boys team tijdens het ELTK 2006 in Italië. Reinier won hier samen met onder andere Floris de Vries en Tim Sluiter dit prestigieuze amateur kampioenschap.

Het absolute hoogtepunt van Reinier kwam in 2008. Op indrukwekkende wijze wist Reinier The Amateur Championship, oftewel het Brits Amateur te winnen. Mede dankzij deze overwinning mocht Reinier later dat jaar spelen in The Open op Royal Birkdale en in The Masters 2009. Vlak voor The Masters wist Reinier ook nog eens het Spaans Amateur te winnen waardoor hij ook deel mocht nemen aan het Spaans Open. Het vertrouwen en het plezier was er en zijn prestaties bleven niet on opgemerkt. Niemand minder dan Jack Nicklaus verleende Reinier een invitatie om te komen spelen in zijn toernooi The Memorial, een wedstrijd op de PGA Tour. Reinier haalde vrij eenvoudig de cut en dit was voor hem het bewijs dat hij mee kon op het hoogste niveau. Later dat jaar was Reinier klaar om de overstap te maken naar de professionals!

Professional

In juli 2009 besloot Reinier professional te worden. Met behulp van acht starts op de Challenge Tour probeerde Reinier zich via deze weg een categorie te bemachtigen voor dit circuit of zelf promotie af te dwingen voor de European Tour. De acht starts op de Challenge Tour leverde niet het gewenste eind resultaat op voor Reinier, maar de ervaring die hij hiermee op deed kwam hem later goed van pas.

In 2010 startte Reinier zijn seizoen op de EPD Tour, een satelliet tour van de European Tour welke onder de Challenge Tour valt. Echter het niveau en de banen konden Reinier niet motiveren en kort hierop besloot hij naar Amerika te gaan om zijn grote droom na te streven, het spelen op de PGA Tour. Reinier speelde enkele wedstrijden op de Amerikaanse Hooters tour en speelde later dit jaar de Qualifying School voor de PGA Tour. Hoewel de vorm beter was dan begin dat jaar wist hij geen speelrechten in Amerika af te dwingen en besloot Reinier weer terug te komen naar Nederland. Achteraf een goede keuze.

In 2011 speelde Reinier een volledig seizoen op de EPD Tour. Mede dankzij drie overwinningen won hij de order of merit dat seizoen en promoveerde hij naar de Challenge Tour in 2012. Met deze zekerheid op zak ging Reinier goed voorbereid van start in de tweede stage van de Qualifying School voor de European Tour. Reinier slaagde er in om tijdens de finale een plek te bemachtigen voor de European Tour in 2012! Een geweldige prestatie en hiermee kwam een jongens droom uit voor Reinier. Na een goede start op dit circuit raakte Reinier geblesseerd aan zijn voet en moet hij zelfs geopereerd worden. De absolute topvorm werd hierna niet meer gevonden en hierdoor verloor Reinier zijn speelrechten op dit circuit.

De jaren erna stonden voornamelijk in het teken van blessure vrij worden en weer op nieuw beginnen nadat Reinier ook in 2013 zijn speelrechten op de Challenge Tour verloor.

Huidig seizoen

In 2015 speelt Reinier op de Pro Golf Tour. Hij begon het seizoen ijzer sterk met een overwinning en gedeelde vierde plaats in de eerste twee toernooien van het seizoen.

Het  Team

Hayo Bensdorp Putting Coach

Hayo is sinds 2007 mijn coach. Samen werken wij aan het verbeteren van mijn putten. Hayo en ik werken al samen sinds de periode dat ik onderdeel uitmaakte van de heren selectie van de NGF. Hayo heeft zelf ook op de tour gespeeld waardoor hij mij zeker in het begin van mijn professionele carrière goed van advies heeft kunnen voorzoen. Sinds november 2011 is Hayo fulltime puttcoach bij de Robert-Jan Derksen Putting Academy op het Rijk van Nunspeet en werken wij ook volgens de filosofie van Paul Hurrion.

Tom O’MahoneySwing Coach

Sinds 2016 werk ik samen met Tom aan mijn swing. Tom is jarenlang de swingcoach van Robert-Jan Derksen geweest.

Anne Johan WillemsenMentale Coach

Sinds 2010 werk ik samen met Anne Johan op het gebied van mijn mentale gesteldheid op de baan en daarbuiten. Samen bepalen wij doelen voor een bepaalde periode en werken wij aan routines die ervoor zorgen dat ik op de golfbaan het maximale eruit kan halen.

Lip San Chong Fysiotherapeut & Strength and Conditioning coach

Sinds begin 2016 ben ik een nieuwe samenwerking aangegaan met Fyla Sports / Lip San Chong om mij op fysiek vlag verder te ontwikkelen. Ik ben erg blij met de stappen die we hebben gemaakt vroeg in mijn seizoen.

Timothy BeumerTrackman

Sinds 2016 werk ik met Timothy

Golf Team HollandManagement

Sinds mei 2014 is Golf Team Holland verantwoordelijk voor mijn management. Zij helpen mij bij het zo efficiënt mogelijk inrichten van mijn werkomgeving. Zij verzorgen voor mij alle logistiek. Beheren zij mijn agenda en zijn aanspreekpunt voor mijn huidige en potentiële sponsoren.

In de tas

DriverCallaway Big Bertha Alpha, 9,5 gr – diamana S70 shaft
Houten 3Callaway Great Big Bertha, 16,5 gr – Kurokage X50 shaft
HybrideCallaway Apex, 21 gr – Kurokage Hy flex X80 shaft
IJzersCallaway Apex Pro Forged – ijzer 3 t/m PW – Dynamic Gold s300 shaft
WedgesCallaway MD3 milled, 52, 56, 58 en 60 gr – Dynamic Gold s300 shaft *
PutterOdessey White Hot Pro #1

GripsGolf Pride – Tour Velvet
BalTitleist ProV1X
HandschoenFootjoy – Stasof
SchoenenSkechers
KledingGreg Norman Design
RegenkledingGreg Norman Design

* afhankelijk van de set-up van de course bepaal ik het aantal wedges in mijn tas.